Byli jste se někdy podívat v Maďarsku? Pokud ne, nevydávejte se tam v zimě a na podzim, bude se vám to tu zdát poměrně nudné, pokud ovšem nemáte v úmyslu trávit více času prohlídkou tamních památek. Do Maďarska se vyplácí vyrazit na jaře nebo v létě, kdy tu všechno rozkvétá a dozrává a je tu spousta příležitostí kochat se přírodními krásami této oblasti.
Je tu obdělávána obrovská zemědělská plocha, mnohem větší, než v naší zemi, a zároveň jsou tu k tomu příhodné podmínky, a tak vás jistě nepřekvapí, že se tu daří většině plodin mírného zeměpisného pásma. Mezi nimi i paprikám.
Na otázku, kde koupit maďarskou papriku, a co tím získáte, bychom vám mohli odpovědět v několika symbolech.
Tržnice versus dovozci – čerstvé plody se prodávají v místních tržnicích, je to ten nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak dát svému okolí vědět, že právě ta naše rodinná farma vám nabízí skutečnou kvalitu. A že jde o kvalitní zboží, si můžete být jistí, neboť tu v silné konkurenci pracuje přes půl milionu drobných pěstitelů (rodinných farem). Na druhou stranu tržnice nejsou jediným zdrojem, papriky putují na export, a to i v podobě koření a dochucovadel.
Slunce, voda vzduch – jsou tři základní atributy krásné dovolené, ale všechny najdete i v paprikách. Odráží se v nich jako důsledek pěstebních podmínek. Sluneční svit je tu jeden z nejdelších v Evropě a vzduch je optimálně teplý i v nočních hodinách, což paprikám vyhovuje. No a na zálivku se samozřejmě rovněž nezapomíná.
Úrodná půda – kde svítí slunce a je teplo, ještě neznamená, že tam něco vypěstujete. Kupříkladu na vyprahlých pouštích vám stěží vyrostou brambory. Potřebujete k tomu další podmínku – optimální složení půdy, a s tím můžete v Maďarsku klidně počítat. Kombinace všech uvedených faktorů je tu splněna, ale neměli bychom zapomínat na to hlavní – lidskou vůli něco dokázat a nabídnout ostatním skutečné bohatství, které by bez pracovního úsilí obyčejných lidí vůbec nebylo možné.