Rychlé, lahodné, připravíte je na tisíc způsobů. Ano, řeč je o těstovinách. Není nic jednoduššího po náročném dni, než si uvařit k večeři těstoviny, k nim si dát rajčaovou omáčku nebo pesto a postrouhat je parmazánem. Možná vás už ale napadlo, že taková večeře nemusí být úplně nejzdravější, anebo hledáte způsob, jak váš pokrm udělat sytější.
Skvělým řešením mohou být celozrnné těstoviny. Mají vyšší obsah bílkovin a asi třikrát více vlákniny, díky tomu i nižší glykemický index a zasytí vás tak na delší dobu. Vyšší obsah vlákniny také jistě ocení váš trávicí systém. Nemusíte si tedy nic odpírat, ani pokud se snažíte nějaké to kilo shodit. Navíc se mohou pochlubit vyšším obsahem minerálních látek a vitamínů, protože na rozdíl od bílé mouky se u té celozrnné mele i vnější obal zrna a klíček, kde se právě tyto cenné látky skrývají.
A na co je dobré při výběru celozrnných těstovin dbát? Místo klasických pšeničných volte raději špaldové. Špalda je stará odrůda pšenice, která není tolik alergenní jako moderní vyšlechtěná pšenice. Mimo to obsahuje více minerálů, jako je zinek, mangan, železo nebo hořčík. Díky svým vlastnostem je tak vhodná při diabetu, onemocneních kardiovaskulární soustavy nebo jako prevence proti mrtvici. Oproti běžné pšenici se tak nejedná o prázdné sacharidy, které jsou na úrovni bílého cukru, ale o plnohodnotné jídlo plné živin.
Také nezapomeňte, abyste vybírali produkty v bio kvalitě. Opravdu to stojí za to, vyhnete se tak mnoha škodlivám látkám, které se dnes běžně používají. Podle normy se při bio produkci nesmí používat antibiotika, růstové hormony, pesticidy, umělá hnojiva ani aditiva, jako jsou třeba umělá aromata, a výrobky nesmí být geneticky modifikované. No řekněte, chtěli byste něco takového jíst? Navíc je bio produkce ekologičtější a kromě vašeho těla vám tak poděkuje i planeta. Nakonec už se stačí rozhodnout, jestli máte zrovna chuť na penne, vřetena, linguine nebo třeba klasické nudle. Možností je spoustu a je to jen a jen na vás!